Handelsmissie

Een aantal weken geleden stond ik ineens met mijn smoeltje in de Telegraaf. Dit kwam omdat de Emigratiebeurs eraan zat te komen. De Telegraaf had Leo Jenster (van FlexMix) gevraagd of ze een stukje van mijn blog wat op http://www.flexmix.nl staat over mijn ervaringen uit de woestijn mochten gebruiken voor de zaterdag editie. Leo heeft mij gebeld en gevraagd of ik dit goed vond en zo ja of ik dan ook een foto mee wilde sturen. De volgende dag belde mijn moeder me wakker en zei: ‘Je staat op de voorpagina van de Telegraaf’. Dat was een leuke verassing en hierdoor ben ik de dagen erna benaderd door de Volksrant, RTL nieuws en Radio 2. Er was ineens veel media aandacht over de Nederlandse verpleegkundige als export product.

Het zorgde voor de nodige commotie, aan de ene kant veel aanmeldingen van verpleegkundigen die ook zo’n uitdaging en ervaring aan willen gaan, aan de andere kant het feit dat we in Nederland nu ook grote tekorten hebben op de gespecialiseerde afdelingen van de ziekenhuizen (Spoed eisende hulp, intensive care en operatiekamers).

Ik ben destijds naar Abu-Dhabi gegaan omdat er juist een overschot was aan verpleegkundigen, bizar hoe dat in 2 jaar helemaal om kan slaan. Nu er in Nederland een tekort is ben ik niet van mening dat we onze verpleegkundigen vast moeten binden en in Nederland moeten houden. Als verpleegkundigen hun horizon willen verleggen door een buitenlandse ervaring ben ik de eerste die zegt doen! Je komt met gigantisch veel ervaring en een andere kijk op bepaalde dingen terug. Ook ga je het geweldige zorgsysteem wat we in Nederland hebben zeer waarderen en kom je erachter dat wij tot de beste Verpleegkundigen van de wereld behoren omdat we o.a. zulke goede opleidingen hebben. Het verschil in salaris tussen Nederland en de Emiraten is een andere reden voor mensen om eventueel te kiezen daar eens een jaar tot een paar jaar te gaan werken. Ik en vele collega’s met mij vinden dat wij met name op (gespecialiseerde) afdelingen niet betaald krijgen naar wat voor werk we allemaal doen. Er wordt er veel van ons verwacht, we hebben levens in onze handen, onze kennis is top en toch zit er soms een groot verschil in salaris wanneer je dit vergelijkt met andere beroepsgroepen. Kan ik dit veranderen? Nee, maar ik wilde het toch even gezegd hebben.

Door alle aanmeldingen die FlexMix kreeg had Leo wat meer ‘hands on deck’ nodig en heeft hij mij gevraagd een aantal uren per week als ‘business manager Middle East’ te komen werken voor FlexMix international. Een super leuke kans voor mij om een kijkje te nemen in het bedrijfsleven. En bovendien ook erg leuk om te doen. Met name mijn ervaring delen en mensen motiveren eens verder te kijken naar wat er allemaal mogelijk is vind ik erg leuk.
Naar aanleiding van dit alles mocht ik mee op de Economische handelsmissie van de rijksoverheid met Minister Schippers van volksgezondheid, welzijn en sport.

Ieder jaar vindt een groot aantal handelsmissies plaats, vaak onder leiding van een bewindspersoon. Dit jaar was één van die missies een missie naar de Verenigde Arabische Emiraten om de samenwerkingsbanden tussen Nederland en de VAE op het gebied van gezondheidszorg te versterken. Daarnaast willen beide landen van elkaar leren en is het de bedoeling krachten te bundelen. Bedrijven vanuit alle takken van de gezondheidszorg kunnen zich aansluiten bij een missie als deze en krijgen tijdens de missie een kans om een voet op de markt van in dit geval de VAE te zetten of de al bestaande contacten te verbeteren.

Voor mij als verpleegkundige was het een hele uitzonderlijke en leuke eer hieraan deel te mogen nemen. We hebben als Nederlandse Delegatie samen met staat secretaris van Rijn verschillende ziekenhuizen en klinieken bezocht. (minister Schippers was verhinderd gezien de formatie van het nieuwe kabinet). We zijn op bezoek geweest bij het Ministerie van gezondheidszorg in de VEA en oa ook bij de Health Authority Abu Dhabi en Health Authority Dubai. Er waren verschillende match making sessies georganiseerd voor alle bedrijven die er mee waren, tijdens deze sessies worden de eerste contacten gelegd voor eventuele verdere samen werking tussen bedrijven in de VAE en Nederland. FlexMix krijgt met name ook veel aanmeldingen van kinderverpleegkundigen en doordat we gesproken hebben met het management van een nieuw kinderziekenhuis zijn hier nu de eerste contacten gelegd voor het eventueel plaatsen van verpleegkundigen en/of artsen aldaar. Het mooiste aan een samenwerking met het buitenland is dat wanneer er in Nederland verpleegkundigen of artsen thuis zitten omdat er geen werk voor hen is, zij toch hun licentie kunnen behouden door in het buitenland te gaan werken. Uiteindelijk wanneer er dan weer tekorten op doen zijn deze professionals niet hun werkervaring kwijt wanneer er in Nederland weer banen zijn.

Iets wat wij als Nederland van een land als de VAE kunnen leren is meer benoemen en trots zijn op wat we goed doen. We zijn echt en dat zeg ik met trots een van de betere zorg-staten ter wereld, natuurlijk gaan er hier ook dingen fout maar soms mogen ook juist de positieve dingen benoemd worden. De VAE heeft nog lang niet alles op orde, het is natuurlijk ook een heel jong land (nog geen 50 jaar) maar daar roepen ze van alle daken hoe goed ze dingen doen, een beetje bescheidenheid van de Nederlanders kunnen zij dan weer van ons leren. Toen ik zelf werkzaam was buiten Nederland heb ik met 52 nationaliteiten samengewerkt. De Nederlandse verpleegkundigen en artsen staken er vaak letterlijk en figuurlijk met kop en schouders bovenuit.
De ontvangst en het verblijf in de VAE waren zoals je zou verwachten. Luxe hotels, geweldig eten, goede service. Overal waar je komt staat er water klaar, vers fruit en dadels. Vaak na een bezoek kregen we een presentje mee. De dagen waren lang, we begonnen vaak om 7 uur met ontbijt en briefing en eindigden de dag pas laat, daarna moest er nog gegeten worden en werd er nog gezellig genetwerkt tijdens een drankje. We zijn op maandag avond geland en vrijdag ochtend weer terug gekomen in Nederland. Echt een bliksem bezoek dus, maar nogmaals echt super om mee te maken.

PS Bedrijven die mee zijn geweest konden zich hiervoor opgeven en moesten zelf betalen voor deze missie.

17807634_10155434978999396_6598213629112499012_o

Auteur: anursesopinion

Icu nurse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s